2024-10-25 12:03 PM
Zawartości siarczynów w Waszych cydrach przepisałem od Was ze strony, założyłem że to są pomiary z badań "na etykietę", więc oszczędziłem sobie pracy. Nikt inny tego jawnie nie podaje, więc pozostałe cydry mierzyłem ogólnodostępną metodą (NaOH, kwas siarkowy, składnik A, składnik B) - wyniki są orientacyjne. Będę to precyzował w ostatecznej wersji na blogu.
Rozumiem, że przekaz jest taki, że nawet jeśli w cydrze są jakieś siarczyny, to nie znaczy że dodał je cydrownik. Słyszałem też od innych profesjonalistów, że same drożdże potrafią naprodukować i 30ppm. Jeśli dobrze mnie poinformowano, to na etykiecie trzeba informować o siarczynach jeśli jest ich >10ppm. Maksymalna dozwolona zawartość to chyba 200ppm - chociaż nie wiem czy to się również tyczy cydrów, czy tylko win..
Rozumiem, że przekaz jest taki, że nawet jeśli w cydrze są jakieś siarczyny, to nie znaczy że dodał je cydrownik. Słyszałem też od innych profesjonalistów, że same drożdże potrafią naprodukować i 30ppm. Jeśli dobrze mnie poinformowano, to na etykiecie trzeba informować o siarczynach jeśli jest ich >10ppm. Maksymalna dozwolona zawartość to chyba 200ppm - chociaż nie wiem czy to się również tyczy cydrów, czy tylko win..