2024-10-25 07:18 PM
(2024-10-25 11:15 AM)Tomek Zywer napisał(a): Dziękuję za recenzje naszych cydrów ...
Tomek, gratuluję profesjonalnego i rzetelnego podejścia do tematu. Tak trzymać! :-)
Mam pytanie, bo pewnie wykonujecie badania cydrów przed butelkowaniem.
Sprawdzasz zawartość kwasów z podziałem jabłkowy/mlekowy/winowy? Taka standardowa analiza na Uniwersytecie Rzeszowskim (ja akurat jestem winiarzem i tam badam...)
Zmierzam do tego, czy Twoje cydry przechodzą FJM? Spontaniczną czy planowaną?
Czy kwasowość 4 g/l to już efekt FJM?
Masz jakieś doświadczenia z tym związane?
PS. Ja mam taką obserwację, że cydr bardzo chętnie przechodzi spontaniczną FJM, czy to w zbiorniku czy w butelce... Stąd jak podejrzewam tak łagodnieje z czasem.