Niestety, pomiarów do tej pory żadnych nie robiłem. I to jest duży błąd, aczkolwiek teraz od kiedy robię większą partię wyposażam swoje laboratorium, i zacznę za chwilę robić takie pomiary często, żeby mieć kontrolę. Nie mnie na pewno będę chciał skorzystać z profesjonalnego zewnętrznego laboratorium i takie wyniki uzyskać też z zewnątrz. To wskazuje że ta partia raczej zostanie zużyta na własny użytek niż na zewnątrz, chyba że mi się poszczęści wyjdzie naprawdę fajny cydr.
Założenie jest takie że przy następnej fermentacji cydru chciałbym wprowadzić bakterie fjm świadomie i z właściwego szczepu. Na forum winiarskim bardzo dokładnie opisują ten proces można by zaczepnąć stamtąd.
Dotychczasowych spostrzeżeń na małej partii zauważyłem, że cydr musi swoje odstać, odleżakować w butelce minimum 4-6m-cy, łagodnieje wtedy, ale nie myślałem że to może być za sprawą fjm, która w tym przypadku zapewne zachodziła spontanicznie, tym bardziej że cydr zazwyczaj był w temperaturze powyżej 17 stopni Celsjusza -Co sprzyjało fermentacji fjm.
Ja z kolei zauważyłem, że lepiej cydr jest refermentować w naczyniu zbiorczym niż w butelkach. Po pół roku leżakowania w naczyniu zbiorczym nagazowany cydr i sklarowany rozlewasz do butelek. Wówczas towar w butelce jest bardziej stabilny i przewidywalny.
Założenie jest takie że przy następnej fermentacji cydru chciałbym wprowadzić bakterie fjm świadomie i z właściwego szczepu. Na forum winiarskim bardzo dokładnie opisują ten proces można by zaczepnąć stamtąd.
Dotychczasowych spostrzeżeń na małej partii zauważyłem, że cydr musi swoje odstać, odleżakować w butelce minimum 4-6m-cy, łagodnieje wtedy, ale nie myślałem że to może być za sprawą fjm, która w tym przypadku zapewne zachodziła spontanicznie, tym bardziej że cydr zazwyczaj był w temperaturze powyżej 17 stopni Celsjusza -Co sprzyjało fermentacji fjm.
Ja z kolei zauważyłem, że lepiej cydr jest refermentować w naczyniu zbiorczym niż w butelkach. Po pół roku leżakowania w naczyniu zbiorczym nagazowany cydr i sklarowany rozlewasz do butelek. Wówczas towar w butelce jest bardziej stabilny i przewidywalny.