2024-10-26 03:16 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2024-10-27 10:24 AM przez enolab.pl.
Powód edycji: Zmniejszenie rozmiaru obrazka
)
(2024-10-25 11:15 AM)Tomek Zywer napisał(a): Ponieważ na forum jest spora koncentracja na jednym parametrze - czyli owej "siarce" to pozwólcie, że też coś dodam.
(...)
Jest piękny wykres na ten temat, który jest na naszej stronie: https://zywer.pl/ekologiczny-cydr/
Aktualizacja wykresu:
[Obrazek: https://scontent.fktw5-1.fna.fbcdn.net/v...e=67229776]
(2024-10-25 12:03 PM)Bartek napisał(a): Rozumiem, że przekaz jest taki, że nawet jeśli w cydrze są jakieś siarczyny, to nie znaczy że dodał je cydrownik. Słyszałem też od innych profesjonalistów, że same drożdże potrafią naprodukować i 30ppm. Jeśli dobrze mnie poinformowano, to na etykiecie trzeba informować o siarczynach jeśli jest ich >10ppm. Maksymalna dozwolona zawartość to chyba 200ppm - chociaż nie wiem czy to się również tyczy cydrów, czy tylko win..
Drożdże potrafią naprodukować nawet więcej SO2:
https://www.infowine.com/wp-content/uplo...6-01-1.pdf
https://admin.lallemandwine.com/wp-conte...tation.pdf
Tak, etykieta produktu z całkowitym SO2 powyżej 10 mg/L (ppm), musi mieć deklarację „zawiera siarczyny”.
Maksymalna dozwolona zawartość dla cydrów/perry to 200 mg/L (ppm):
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/...2#page=285