2024-10-26 06:15 PM
(2024-10-26 02:26 PM)Tomek Zywer napisał(a): Czyli temat FJM w cydrach? Fajny temat - wysoko na mojej liście ważnych tematów. Chętnie o tym porozmawiam
Tylko, to jest wątek na "studia" a my z Ulą jesteśmy na razie w "cydrowej podstawówce"
A wracając do FJM. Chciałbym zacząć od dogłębnego zbadania swojego soku (badania) + pełnej kontroli temperatury fermentacji (sprzęt). Tego jeszcze niestety nie mamy zrobionego, bo to poprostu naprawdę dużo kosztuje. Obecnie umiemy obniżyć kwasowość naszych cydrów - chyba mamy na to swoją metodę która po kilku nastawach popełnionych w "dużych" zbiornikach cały czas się sprawdza. Wykorzystujemy naturalną fermentację - czy też "dzikie" drożdże. Redukują nam one kwasowość, zwykle pozostawiają również cukier resztkowy ale wyzwaniem pozostaje stabilizowanie takiego cydru do "handlu".
Tomek, badanie wina/cydru w Inwentur (Uniwersytet Rzeszowski) to 24,60 pln brutto. Z fakturą. Mierzą w tej kwocie alkohol, gęstość, kwasowość ogólna, lotna, pH, kwas jabłkowy, mlekowy, cukier. 24,60 pln za wszystko.
Kontrola temperatury:
Np. w beerboom https://beerboom.pl/ kupujesz regenerowany chiller "kornelius" do chłodzenia piwa. Ja kupiłem chyba 3 lata temu za niecały 1000 pln.
Do tego w Eurowinie kupujesz wymiennik ciepła np. taki: https://www.eurowin.pl/pl/p/Plytowy-wymi...32-cm/1140 za 1200 pln.
Do tego na allegro sterownik temperatury i parę metrów wężyka.
I za 2300 pln brutto z fakturą masz wszystko.
PS. Badania parametrów, FJM czy kontrola temperatury fermentacji, to nie są "studia" tylko przedszkole jeśli mowa o komercyjnej produkcji alkoholu. Bez tego produkt nigdy nie będzie powtarzalny.
Przepraszam że się mądrzę, w razie co służę pomocą.