2024-10-26 08:12 PM
Zbyszku,
1. Labolatorium na URz nie ma akredytacji (osobiście pytałem o to dr. Pawła Hanusa z Zakład Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka). Inwentur wykonuje badania, nie podważam ich, ale to ja biorę odpowiedzialność za produkt, który kupujesz i czymś innym jest robić badania a co innego być związanym z producentem umową i brać odpowiedzialność za wyniki. Masz umowę b2b z Inwenturem? Coś się zmieniło w tym względzie? Nie chciałem tego pisać, ale widzę że drążysz i stawiasz nas co najmniej w niekorzystnym świetle. Te niskie ceny, które podajesz nie biorą się z kosmosu. Badania na etykietę są "n" razy wyższe - co każdy z branży raczej potwierdzi. Po kilku kontrolach - wole spać spokojnie.
Dodatkowo, pisząc o badaniach mam na myśli dokładniejsze poznanie cech swojego soku z konkretnych rosnących i u nas odmian i wpływu na proces fermentacji. Użyłem pewnego skrótu myślowego. W naszym przypadku badania - to roczny wydatek wielokrotnie wyższy niż 24,60 - zależny oczywiście od ilości próbek. Przepraszam za ton ale przedstawiasz nas w bardzo złym świetle takimi wnioskami.
2. Sprzęt do chłodzenia - podjąłem już kilka prób korzystania z tych pomysłów, który opisałeś. To pomysły z plusami i minusami. Niestety minusy przeważyły. Już na początku - podane ceny "całości" mocno dyskusyjne. Bo sonda i miernik temperatur do zbiorników sporo kosztuje - są przykłady w EuroWinie (nie będe wklejał linków) . Sterownik musi z nimi wspópracować - do tego "komputer" do sterowania tym "cyrkiem" - oczywiście to może też chodzić "na stałe". Ale płytowy wymiennik sprawdzi się na początku tylko podczas pierwszych dni burzliwej fermentacji - nie wiem jak połączyć go ze zbiornikiem gdy musi być już założone wieko, ryzyko kontaktu nastawu z powietrzem jest o niebo groźniejsze niż temperatura. Jakiej pojemności zbiorniki chłodzisz schładzarkami do piwa? Chętnie poznam Twoje doświadczenia w użyciu Twojej schładzarki do zbiorników winiarskich bo w kilku miejscach ceny takich profesjonalnych maszyn np. https://www.destiller.pl/agregat-chlodza...chilly-max - to wydatek +30 tys zł.
1. Labolatorium na URz nie ma akredytacji (osobiście pytałem o to dr. Pawła Hanusa z Zakład Ogólnej Technologii Żywności i Żywienia Człowieka). Inwentur wykonuje badania, nie podważam ich, ale to ja biorę odpowiedzialność za produkt, który kupujesz i czymś innym jest robić badania a co innego być związanym z producentem umową i brać odpowiedzialność za wyniki. Masz umowę b2b z Inwenturem? Coś się zmieniło w tym względzie? Nie chciałem tego pisać, ale widzę że drążysz i stawiasz nas co najmniej w niekorzystnym świetle. Te niskie ceny, które podajesz nie biorą się z kosmosu. Badania na etykietę są "n" razy wyższe - co każdy z branży raczej potwierdzi. Po kilku kontrolach - wole spać spokojnie.
Dodatkowo, pisząc o badaniach mam na myśli dokładniejsze poznanie cech swojego soku z konkretnych rosnących i u nas odmian i wpływu na proces fermentacji. Użyłem pewnego skrótu myślowego. W naszym przypadku badania - to roczny wydatek wielokrotnie wyższy niż 24,60 - zależny oczywiście od ilości próbek. Przepraszam za ton ale przedstawiasz nas w bardzo złym świetle takimi wnioskami.
2. Sprzęt do chłodzenia - podjąłem już kilka prób korzystania z tych pomysłów, który opisałeś. To pomysły z plusami i minusami. Niestety minusy przeważyły. Już na początku - podane ceny "całości" mocno dyskusyjne. Bo sonda i miernik temperatur do zbiorników sporo kosztuje - są przykłady w EuroWinie (nie będe wklejał linków) . Sterownik musi z nimi wspópracować - do tego "komputer" do sterowania tym "cyrkiem" - oczywiście to może też chodzić "na stałe". Ale płytowy wymiennik sprawdzi się na początku tylko podczas pierwszych dni burzliwej fermentacji - nie wiem jak połączyć go ze zbiornikiem gdy musi być już założone wieko, ryzyko kontaktu nastawu z powietrzem jest o niebo groźniejsze niż temperatura. Jakiej pojemności zbiorniki chłodzisz schładzarkami do piwa? Chętnie poznam Twoje doświadczenia w użyciu Twojej schładzarki do zbiorników winiarskich bo w kilku miejscach ceny takich profesjonalnych maszyn np. https://www.destiller.pl/agregat-chlodza...chilly-max - to wydatek +30 tys zł.