Przegląd cydrów: Ignaców
#1
Cydry z Ignacowa kojarzę od zawsze. Ich flagowca - czyli cydr "Ignaców" - zdarzyło mi się kupować kilkakrotnie. Za pierwszym razem - lata temu - nie zrobił na mnie wrażenia. Dzisiaj to jest zupełnie inny cydr, a ich obecna oferta to jest absolutny cydrowy majstersztyk. To są takie cydry, jakie chciałbym pić. Sztuka w sztukę. 

Dzięki temu przeglądowi zacząłem wysuwać pewne wnioski na temat zawartości kwasu, cukrów resztkowych, stopnia nagazowania, odmian jabłek etc. etc. - w Ignacowie te wnioski wyciągnęli już dawno, i już dawno je wdrożyli. Mają doskonałą bazę starych polskich odmian, mają sad z angielskimi odmianami cydrowymi, mało tego - niedawno posadzili również odmiany francuskie. Dobrze wiedzą, jak ważną rolę w cydrach odgrywa delikatny cukier resztkowy - i nie wahają nim posłużyć. Wiedzą, że cydr musi długo dojrzewać, więc nie spieszą się z wprowadzaniem nowych roczników na rynek. O takich oczywistych rzeczach jak odpowiednia kwasowość, kontrola nagazowania, czy chociażby brak wad, w ogóle wspominać tutaj nie wypada - tu nie ma miejsca na to, że "coś nie pykło". 

Mam trochę problem z opisaniem tych cydrów, bo one wszystkie są dobre - tylko każdy inaczej i każdy na swój sposób.. Nie wiem jak to dobrze uchwycić, żeby się nie powtarzać.

Ignaców 2022
               
Flagowiec z Ignacowa. Bardzo ładny kolor, umiarkowane musowanie. Pachnie jak cydr - to znaczy ma to charakterystyczne "cydrowe coś", co prawdopodobnie powinno się nazwać polifenolowym aromatem. Te nuty zaznaczają się również przyjemnie w ustach. Kwasowość jest na odpowiednim poziomie, choć nieco skierowana w stronę rześkości. Ciało i tekstura przyjemne, z lekkim efektem ściągającym i - w zależności od wrażliwości - również minimalną goryczką. Gdzieś na końcu pojawia się delikatny niuans dymu. Smaczny i bezpieczny cydr - choć tutaj jeden z prostszych.

Kwasowość całkowita: 4,7g/l
Gęstość: 1,001
Nie zawiera siarczynów.

Grochówka 2022
               
O Grochówce jako odmianie jabłek już w tym przeglądzie wspominałem, chyba nawet kilkakrotnie. Zgadzam się z opinią, że jest to bardzo dobre jabłko na cydr, i może faktycznie najbardziej cydrowe z polskich jabłek - choć w moim uznaniu najlepiej sprawdza się jako baza, w połączeniu z innymi odmianami, np. Renetami. Tutaj w wersji jednoodmianowej, okraszonej delikatnym resztkowym cukrem. Zapach i smak umiarkowane - ale ciało, struktura i wrażenie w ustach: bardzo solidne, pozostawiające delikatnie ściągający efekt. Jeśli kogoś ciekawi co można "wycisnąć" z Grochówki - to jest modelowy przykład.

Kwasowość całkowita: 4,3g/l
Gęstość: ~1,005
Nie zawiera siarczynów.

Sicero 2022
               
Według etykiety ten cydr powstał na bazie starych odmian... Jak się robi coś takiego ze starych odmian!? Smile W życiu bym nie powiedział, że coś takiego można zrobić ze "zwykłych" jabłek. Ale jak widać się da - oni tam muszą mieć naprawdę wyjątkową jabłkową bazę. Bardzo przyjemny cydr, polifenolowy, delikatnie przełamany dyskretną słodyczą, o okrągłej kwasowości, jakby nieco mlekowej (zgaduję), W ustach przyjemny, ściągający i nieco szorstki, z długim finiszem.

Kwasowość całkowita: 4g/l
Gęstość: 1,001
Brak wolnych siarczynów, całkowite siarczyny 15ppm.

Rusticus 2021
           
Kolejny cydr ze starych odmianach. Bardziej wytrawny, kwaśniejszy od poprzednika. Również niosący ze sobą nuty polifenolowe oraz sprawiający w ustach przyjemne ściągające wrażenie. W tle ukrywa się delikatny niuans Brett'owy, który dla mnie jest modelowym przykładem jak należy posługiwać się tego typu dodatkami. Nawet moi super pomocni degustatorzy - a do tych cydrów usiedliśmy w czteroosobowym składzie (przez co ledwo ledwo starczyło mi na pomiary ;-) - którzy zwykle kręcą nosem na wszelkie tego typu smrodki, tym razem przyjęli je za dobrą monetę. Fajny cydr, nieco bardziej rześki od pozostałych.

Kwasowość całkowita: 4,7g/l
Gęstość: 1,001
Wolne siarczyny 15ppm, całkowite siarczyny 20ppm.

POM 2021
               
Ten cydr powstał z połączenia wielu mniejszych nastawów, na bazie różnych starych odmian. Krótka seria, liczące raptem 1050 butelek, o bardzo ciekawej szacie graficznej. W ogóle graficzna strona cydrów z Ignacowa jest dla mnie zagadką - każdy cydr wygląda inaczej, każdy jest w zupełnie innym stylu. Nie wiem skąd oni czerpią te pomysły, albo co dają grafikowi - może to te cydry tak na nią/niego działają... ;-) - fajnie im to wychodzi. Cydr o nieco mniejszej złożoności niż pozostałe, choć wciąż o przyjemnej teksturze i delikatnie ściągający w ustach. Coś na kształt flagowego Ignacowa - umiarkowany i bezpieczny.

Kwasowość całkowita: 4,3g/l
Gęstość: 0,997
Nie zawiera siarczynów.

Amarus 2022
           
Uczta dla koneserów. Najlepszy w mojej ocenie cydr w całym przeglądzie (ale pamiętamy: są gusta i guściki!!). Wytrawny i świeży. Pełny i złożony. W ustach dość silnie szorstko-ściągający, czyli - jak to niektórzy określają - "cierpki", z minimalną ale wyczuwalną goryczką. Ta goryczka może nie wszystkim pasować - ja uwielbiam. Ten i następny cydr, to właściwie jedyne przykłady w całym przeglądzie, w których goryczka po prostu jest, a nie trzeba się jej tam gdzieś na siłę doszukiwać. Co tu dużo mówić - to jest taki cydr, jaki sam kiedyś chciałbym zrobić Smile

Kwasowość całkowita: 4g/l
Gęstość: 0,999
Nie zawiera siarczynów.

Amarus 2023
           
Jeśli dobrze kojarzę, to jest pierwszy cydr w Ignacowie do którego "poszły" francuskie odmiany. Młode drzewka, nie rozwinęły jeszcze w pełni skrzydeł (czyt.: korzeni) - w efekcie cydr jest nieco lżejszy od poprzednika i ma (relatywnie!) nieco słabsze ciało. Widać to też w zdecydowanie jaśniejszym kolorze. Pomimo wyraźnie polifenolowego sznytu, cydr pozostał owocowy i jest wyraźnie jabłkowy. Kwasowość wciąż odpowiednia, choć pomiarowo bardzo niska. Taniny zdecydowanie twardsze: mniej ściągające, wyraźnie goryczkowe. Pomimo, że nie jest mocniejszy od pozostałych, sprawia wrażenie bardziej alkoholowego. Finisz jakby nieco ziołowy - ale to może być coś innego, czego nie potrafię nazwać. Bardzo krótka seria, raptem 1000 butelek.

Kwasowość całkowita: 3,2g/l
Gęstość: 0,996
Nie zawiera siarczynów. 

---

Tym samym przegląd polskich cydrów rzemieślniczych dobiegł końca. Zabieram się teraz za składanie do kupy i niedługo publikuję na blogu.
Mnie osobiście bardzo dużo dał ten przegląd - mam nadzieję, że innym też się przyda!

Na przegląd czeka jeszcze >30 butelek smakowych. Ale to będą musiały jeszcze poczekać - potrzebuję odpocząć od cydru Smile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przegląd cydrów: Ignaców - przez Bartek - 2024-10-27 12:22 PM
RE: Przegląd cydrów: Ignaców - przez kuneg - 2024-10-27 03:55 PM
RE: Przegląd cydrów: Ignaców - przez szo - 2024-10-28 06:51 AM
RE: Przegląd cydrów: Ignaców - przez Bartek - 2024-10-28 11:48 AM

Skocz do: