2024-11-13 07:58 AM
Cydry smakowe to tak w ogóle chyba dość nowy wynalazek. Podobno można je oficjalnie robić od 2022r. To by trochę wyjaśniało... Branża najwyraźniej jeszcze nie ogarnęła, jak bardzo ważny w smakówkach jest cukier...
Dance
Cydr fermentujący razem z całymi kwiatostanami czarnego bzu. Aromat czarnego bzu silny, choć dla mnie nie jest on przyjemny. W smaku mniej wyczuwalny; wytrawny i kwaśny: 6 g/L.
Punk
Cydr fermentujący razem z owocami ekologicznej czerwonej porzeczki. Faktycznie jest tam jakiś owoc, ale że porzeczka to nie wiem czy bym zgadł. Bardzo rozpoznawalny jest za to kwas: 9 g/L - zdecydowanie za dużo.
Funk
Cydr fermentujący razem z całymi malinami. Pachnie sensownie, choć nie malinami a leśnym runem - pewnie jest to kwestia specyficznej mikroflory, niektóre nie-smakowe cydry z tej cydrowni również miały takie grzybowo/leśne aromaty. W smaku rozczarowująco niesmaczny. W życiu bym nie powiedział, że jest tam malina. Też zbyt kwaśny: 6 g/L.
Jazz
Cydr fermentujący razem z owocami bzu. Po otwarciu butelki uderzył mnie piękny, intensywny zapach... pleśniowego sera ;-) Po bliższych oględzinach okazało się, że coś wyrosło w szyjce, także nie sądzę że był to efekt zamierzony. Szczególnie, że sam cydr nie ma tego aromatu - pachnie słodkim bzem, natomiast w smaku jest zbyt kwaśny: 6 g/L.
Dance
Cydr fermentujący razem z całymi kwiatostanami czarnego bzu. Aromat czarnego bzu silny, choć dla mnie nie jest on przyjemny. W smaku mniej wyczuwalny; wytrawny i kwaśny: 6 g/L.
Punk
Cydr fermentujący razem z owocami ekologicznej czerwonej porzeczki. Faktycznie jest tam jakiś owoc, ale że porzeczka to nie wiem czy bym zgadł. Bardzo rozpoznawalny jest za to kwas: 9 g/L - zdecydowanie za dużo.
Funk
Cydr fermentujący razem z całymi malinami. Pachnie sensownie, choć nie malinami a leśnym runem - pewnie jest to kwestia specyficznej mikroflory, niektóre nie-smakowe cydry z tej cydrowni również miały takie grzybowo/leśne aromaty. W smaku rozczarowująco niesmaczny. W życiu bym nie powiedział, że jest tam malina. Też zbyt kwaśny: 6 g/L.
Jazz
Cydr fermentujący razem z owocami bzu. Po otwarciu butelki uderzył mnie piękny, intensywny zapach... pleśniowego sera ;-) Po bliższych oględzinach okazało się, że coś wyrosło w szyjce, także nie sądzę że był to efekt zamierzony. Szczególnie, że sam cydr nie ma tego aromatu - pachnie słodkim bzem, natomiast w smaku jest zbyt kwaśny: 6 g/L.