Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko
#11
Tak to jest, jak chce się być artystą nie liznąwszy rzemiosła z prawdziwego zdarzenia. To, o czym Zbyszek pisze, to są podstawy rzemiosła.

(2024-11-13 11:49 AM)ZbyszekTW napisał(a): Ja myślę, że przede wszystkim nie ma warsztatu. Tzn. doboru technologii, parametrów i środków do surowca wejściowego; nie ma panowania nad fermentacją i jej efektami. Nie ma doświadczenia, jak podejść od danego rocznika i do danego surowca. I trzeba mieć jeszcze trochę smaku, węchu i talentu - jak z gotowaniem, nie każdy potrafi.

Ja cydry robię od kilkunastu lat (z różnym skutkiem...) i takie niespodzianki jak tu Bartek opisuje - śmierdzi grzybami, stajnią, za kwaśny, bez aromatu, brak balansu, niepijany, wychodzi z butelki itd - to są braki techniczne.
Nawet brak tanin i ciała można świetnie uzupełnić techniką.
Mów mi Małgorzato :)
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez Bartek - 2024-10-11 06:50 PM
RE: Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez karlik - 2024-10-11 07:53 PM
RE: Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez Bartek - 2024-10-11 08:40 PM
RE: Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez karlik - 2024-10-12 08:46 AM
RE: Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez Bartek - 2024-11-13 07:58 AM
RE: Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez szo - 2024-11-13 11:03 AM
RE: Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez Bartek - 2024-11-13 11:10 AM
RE: Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez szo - 2024-11-13 03:25 PM
RE: Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez kuneg - 2024-11-13 06:34 PM
RE: Przegląd cydrów: Kwaśne Jabłko - przez szo - Wczoraj 06:49 AM

Skocz do: