Cydr nie klaruje się
#2
Za wcześnie, żeby mówić że się nie ma zamiaru się wyklarować. Powodem może być np. różnica w stopniu dojrzałości jabłek. Zwykle cydry z niedojrzałych jabłek klarują się szybko. W soku z dojrzałych jabłek jest rozpuszczonych więcej substancji, m.in. pektyn, które szczególnie po zapasteryzowaniu mogą być dość uparte.

Ja jeśli pasteryzuję to robię to tak: wyciskam sok, dodaję pekto, trochę ogrzewam całość, tak do 40-50C, żeby enzym szybciej zadziałał, po czym zostawiam na 12-24h, żeby opadł osad oraz żeby przed pasteryzacją podziałały jeszcze naturalne enzymy - dzięki temu sok jest trochę lepszy. Potem zlewam znad osadu i dopiero wtedy pasteryzuję.

Jak robiłem swego czasu na kupnych pasteryzowanych sokach to bywało że cydry klarowały się 3 miesiące i dłużej. Ale zawsze się w końcu klarowały.

Z tymi środkami do dezynfekcji to też nie zawsze trzeba.. Jeśli masz w kranie wodę, która jest zdatna do picia bez przegotowania, więc bakterii tam nie ma - jeśli właśnie skończyłeś fermentację i chcesz ponownie wykorzystać wiadro, to wystarczy po prostu wypłukać. Chyba, że wcześniej wdała się jakaś infekcja, to wtedy faktycznie warto zdezynfekować. Na środkach dezynfekujących zwykle pisze, że przed użyciem czyszczone rzeczy powinny wyschnąć. Jak nie możesz czekać, to wytrzyj czystym ręcznikiem papierowym...
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr nie klaruje się - przez sww - 2024-11-16 08:50 PM
RE: Cydr nie klaruje się - przez Bartek - 2024-11-17 07:38 PM
RE: Cydr nie klaruje się - przez szo - 2024-11-18 07:18 AM
RE: Cydr nie klaruje się - przez sww - 2024-11-18 07:34 AM
RE: Cydr nie klaruje się - przez szo - 2024-11-19 06:29 AM
RE: Cydr nie klaruje się - przez sww - 2024-11-19 11:59 AM
RE: Cydr nie klaruje się - przez szo - Wczoraj 06:47 AM

Skocz do: