2024-11-18 07:18 AM
Klarowanie cydru... Bartek ma podejście bardzo parametryczne i analityczne - jakie jabłka się klarują szybciej i dlaczego. I świetnie, inaczej nie byłoby mnie na forum tutaj. Także dzięki Bartek!!
Niemniej jednak Bartek odpowiadając z anielską cierpliwością w podobnych tematach gdzieś między wierszami usiłuje powiedzieć prawdę ponad czasową - potrzeba czasu i cierpliwości. Dzięki tym dwóm czynnikom nieskopany technicznie w trakcie procesów cydr dojrzeje i się wyłagodzi, a nawet sklaruje - 3-6 miesięcy i praktycznie zawsze dochodzi do klaru, ale miałem raz taki co i po roku dopiero przestawał być mętny i robił się przeźroczysty.
Niemniej jednak Bartek odpowiadając z anielską cierpliwością w podobnych tematach gdzieś między wierszami usiłuje powiedzieć prawdę ponad czasową - potrzeba czasu i cierpliwości. Dzięki tym dwóm czynnikom nieskopany technicznie w trakcie procesów cydr dojrzeje i się wyłagodzi, a nawet sklaruje - 3-6 miesięcy i praktycznie zawsze dochodzi do klaru, ale miałem raz taki co i po roku dopiero przestawał być mętny i robił się przeźroczysty.