Analiza chemiczna cydru
#1
Cześć

Zrobiłem wczoraj analizę cydru z tego roku. Dla porównania cydr, białe wino i czerwone wino.

Sok jabłkowy miał 13 Brix, dosłodzony cukrem 25 g/l - stąd sporo alkoholu.
Jeszcze kończy powoli fermentację - stąd niewielki cukier.
Kwasowość (pH) jeszcze trochę za wysoka (niskie), FJM brak. Organoleptycznie w porządku.
Całkiem sporo glicerolu, to dobrze.

Zastanawia mnie skład kwasów. Skąd kwas winowy z całkiem sporej ilości?

Zastanawia mnie duży ekstrakt - większy niż w białym winie.
A przy tym bardzo niska zawartość polifenoli...

Zastanawia mnie, co to jest kwas glukonowy i skąd się wziął? W winie jest on miarą infekcji szarą pleśnią, ale w jabłkach?

   
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Analiza chemiczna cydru - przez ZbyszekTW - 2024-11-20 09:10 AM
RE: Analiza chemiczna cydru - przez Bartek - 2024-11-20 09:51 AM
RE: Analiza chemiczna cydru - przez ZbyszekTW - 2024-11-20 10:48 AM
RE: Analiza chemiczna cydru - przez Bartek - 2024-11-20 11:27 AM

Skocz do: