Analiza chemiczna cydru
#2
Kwasowość całkowita jest tutaj wyrażona w kwasie winowym, przelicznik na jabłkowy to 0,89 - więc "po mojemu" jest tam 6,3 g/L kwasu.
No ale to się nie spina z dalszymi wynikami, do tam jest 2,2g jabłkowego i 2g winowego. Może coś im się pomyliło przy wklejaniu do tabelki?
Taka ilość winowego w soku jabłkowym jest dziwna.

Z tego co czytam, to zawartości kwasu glukonowego na poziomie 0,5 g/L są spotykane w przypadku win nawet ze zdrowych owoców. Ale może miałeś kilka felernych jabłek, zawsze coś się trafi, czasem z zewnątrz po prostu nie poznasz np. problemów w gnieździe nasiennym. Poza tym nie da się oglądnąć każdego.

Zawartość polifenoli to odmiany jabłek + obróbka. Deserowe to <0,5 g/L na start, a dodatkowo jak macerujesz w miazdze to szybko stracisz przez utlenianie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Analiza chemiczna cydru - przez ZbyszekTW - 2024-11-20 09:10 AM
RE: Analiza chemiczna cydru - przez Bartek - 2024-11-20 09:51 AM
RE: Analiza chemiczna cydru - przez ZbyszekTW - 2024-11-20 10:48 AM
RE: Analiza chemiczna cydru - przez Bartek - 2024-11-20 11:27 AM

Skocz do: