Analiza chemiczna cydru
#3
Z tymi kwasami, to zawsze jest tak, że kwasowość miareczkowa g/l nie równa się sumie zawartości kwasów g/l.
Kwasowość miareczkowa jest miarą "wspólną" w przeliczeniu np. na kwas winowy.
A w soku są różne kwasy - oznaczane są tylke 3 lub 4 (winowy, jabłkowy, mlekowy, glukonowy).
Przy winach też się to nigdy nie sumuje...

A ten kwas glukonowy jakoś smakuje?
Co do zdrowotności jabłek - wyglądały w porządku... Smakowo też bardzo dobrze...

Co do polifenoli - tak, macerowałem zmielone owoce dość długo. Prawie dobę. Na pewno się trochę utleniło...
Tego właśnie do końca nie rozumiem, dlaczego maceracja ma zmniejszać ilość polifenoli, których najwięcej jest w skórce... I maceracja pomaga wyekstrahować je ze skórek...
Ale winogrona na wino też maceruję... Najdłużej czerwone wino, gdzie z kolei polifenoli jest najwięcej....

Ciekawe tematy :-)
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Analiza chemiczna cydru - przez ZbyszekTW - 2024-11-20 09:10 AM
RE: Analiza chemiczna cydru - przez Bartek - 2024-11-20 09:51 AM
RE: Analiza chemiczna cydru - przez ZbyszekTW - 2024-11-20 10:48 AM
RE: Analiza chemiczna cydru - przez Bartek - 2024-11-20 11:27 AM

Skocz do: