2018-01-11 09:56 PM
Słodzenie miodem to dobry pomysł, tylko w tym konkretnym eksperymencie było go za dużo, trochę za bardzo było czuć w smaku. Spokojnie możesz dać połowę mniej, np. 15ml/L.
Miód zawiera sporo substancji odżywczych - dlatego nie dodawałem pożywek.
W tym teście pektoenzym nie wykazał żadnego działania - to taniny przyspieszyły klarowanie.
Ale próbka bez tanin też się w sumie sklarowała, jak również taniny nie wpłynęły na smak; może dałem za mało. Dlatego nie wspominałem.
Z pektoenzymem możesz zrobić inny trik. Dodanie pekto do soku powoduje opadnięcie osadu - jak tutaj po prawej:
Możesz zlać znać osadu już na tym etapie i dopiero wtedy fermentować. Może to pomoże na szybsze klarowanie.
Na pewno będziesz miał mniejszą stratę przy przelewaniu po fermentacji, bo wtedy osadu będzie mniej, więc mniej trzeba będzie uzupełnić.
Z powikłaniami chodziło mi o zapach siarki, zgniłych jaj, który czasem uwydatnia się podczas fermentacji, niekiedy pozostając wyczuwalny w cydrze.
Czasem mija, czasem trzeba wylać.
Miód zawiera sporo substancji odżywczych - dlatego nie dodawałem pożywek.
W tym teście pektoenzym nie wykazał żadnego działania - to taniny przyspieszyły klarowanie.
Ale próbka bez tanin też się w sumie sklarowała, jak również taniny nie wpłynęły na smak; może dałem za mało. Dlatego nie wspominałem.
Z pektoenzymem możesz zrobić inny trik. Dodanie pekto do soku powoduje opadnięcie osadu - jak tutaj po prawej:
Możesz zlać znać osadu już na tym etapie i dopiero wtedy fermentować. Może to pomoże na szybsze klarowanie.
Na pewno będziesz miał mniejszą stratę przy przelewaniu po fermentacji, bo wtedy osadu będzie mniej, więc mniej trzeba będzie uzupełnić.
Z powikłaniami chodziło mi o zapach siarki, zgniłych jaj, który czasem uwydatnia się podczas fermentacji, niekiedy pozostając wyczuwalny w cydrze.
Czasem mija, czasem trzeba wylać.