2025-02-20 09:38 AM
Wracając do tych wyników z UPWr. Oni tam używają analizatora Lyza 5000. To jest urządzenie przystosowane do wina. Cydr ma inną biochemię. Pokazana zawartość kwasu winowego jest najpewniej błędną intepretacją wyniku jakiejś refraktometrii, lub cokolwiek tam jest używane w tym badaniu. Po prostu inne kwasy zawarte w soku jabłkowym dają podobną "odpowiedź" jak winowy (którego w jabłkach nie ma) i maszyna interpretuje je jako winowy.
Posłałem im 10 próbek do analizy. Wyniki które dostałem były totalnie niemożliwe (wszystkie), więc zareklamowałem - zrobili pomiary ponownie i wyszło zupełnie coś innego. Te nowe wyniki wyglądają możliwie, ale czy faktycznie są poprawne? Posłałem jedną próbkę do innego labu - zobaczymy czy będzie zbieżność..
Posłałem im 10 próbek do analizy. Wyniki które dostałem były totalnie niemożliwe (wszystkie), więc zareklamowałem - zrobili pomiary ponownie i wyszło zupełnie coś innego. Te nowe wyniki wyglądają możliwie, ale czy faktycznie są poprawne? Posłałem jedną próbkę do innego labu - zobaczymy czy będzie zbieżność..