Żywotność drożdży
#2
Po wyciśnięciu możesz spróbować dodać trochę pektoenzymu - powinno pomóc na wstępne zrzucenie grubego osadu. Po fermentacji może spokojnie stać kilka miesięcy, a i tak potem drożdże podejmą pracę jak przelejesz do butelek i dosłodzisz. Nigdy mi się nie zdarzyło, żeby nie ruszyło w butelkach, a zwykle trzymam w damkach do pełnej klarowności - 3 miesiące lub dłużej.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Żywotność drożdży - przez Kicker - 2025-03-23 12:15 PM
RE: Żywotność drożdży - przez Bartek - 2025-03-24 09:08 AM
RE: Żywotność drożdży - przez Kicker - 2025-03-24 09:24 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 08:40 AM
RE: Żywotność drożdży - przez ZbyszekTW - 2025-03-26 10:16 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 08:58 PM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 09:20 PM
RE: Żywotność drożdży - przez ZbyszekTW - 2025-03-27 09:45 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-27 10:51 AM

Skocz do: