Żywotność drożdży
#5
Ja kiedyś zrobiłem cydr metodą szampańską. I mi wyszedł w punkt i naprawdę był świetny.
Ale roboty przy tym masa jest.

Ale, co do meritum,
Wykonanie metodą szampańską nie ma związku z brettem i wszelakimi infekcjami i smrodami. Tzn. Nie ma związku z ich brakiem, a wręcz przeciwnie, dodatkowe operacje na trunku wprowadzają dodatkowe ryzyko.

I to co jest w butelce na dnie, to nie powinien być szlam tylko osad drożdżowy, który ma bardzo korzystny wpływ na trunek. Zarówno smakowy jak i mikrobilogiczny.

Ja bym tu nie szedł w takie drastyczne oceny....

Ps. Ta Chodorow sprzedaje ten cydr? Czy tylk ozrobili małą "popisową" partię?
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Żywotność drożdży - przez Kicker - 2025-03-23 12:15 PM
RE: Żywotność drożdży - przez Bartek - 2025-03-24 09:08 AM
RE: Żywotność drożdży - przez Kicker - 2025-03-24 09:24 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 08:40 AM
RE: Żywotność drożdży - przez ZbyszekTW - 2025-03-26 10:16 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 08:58 PM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 09:20 PM
RE: Żywotność drożdży - przez ZbyszekTW - 2025-03-27 09:45 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-27 10:51 AM

Skocz do: