Żywotność drożdży
#8
Dla jasności, bo chyba trochę mieszasz...
Metoda szampańska to:
Produkcja cydru/wina do wytrawności
Wlanie do butelki, dodanie cukru i drożdży
Refermentacja w butelce
*Do tego momentu jest to to samo co "szlam" w butelce
Leżakowanie nad osadem drożdżowym - 12-24-36 i więcej miesięcy
Usunięcie osadu (leżakowanie pod kątem, przekręcanie codziennie każdej butelki, zbicie osadu, zamrażanie szyjek, odstrzelenie kapsla z osadem, dolanie do pełna, korkowanie)

Mało kto to robi, bo za samą robociznę jest koszt ze 100 pln na butelce, nie ważne co jest w środku, czy cydr czy szampan czy woda. Także, dla siebie, dla popisu czy nauki można zrobić 100 butelek. Ale ekonomicznie to nie zadziała, bo nie ma rynku na cydry po 100-200 pln... (Zarówno w PL jak i zachodzie Europy)
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Żywotność drożdży - przez Kicker - 2025-03-23 12:15 PM
RE: Żywotność drożdży - przez Bartek - 2025-03-24 09:08 AM
RE: Żywotność drożdży - przez Kicker - 2025-03-24 09:24 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 08:40 AM
RE: Żywotność drożdży - przez ZbyszekTW - 2025-03-26 10:16 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 08:58 PM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 09:20 PM
RE: Żywotność drożdży - przez ZbyszekTW - 2025-03-27 09:45 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-27 10:51 AM

Skocz do: