2025-03-27 09:45 AM
Dla jasności, bo chyba trochę mieszasz...
Metoda szampańska to:
Produkcja cydru/wina do wytrawności
Wlanie do butelki, dodanie cukru i drożdży
Refermentacja w butelce
*Do tego momentu jest to to samo co "szlam" w butelce
Leżakowanie nad osadem drożdżowym - 12-24-36 i więcej miesięcy
Usunięcie osadu (leżakowanie pod kątem, przekręcanie codziennie każdej butelki, zbicie osadu, zamrażanie szyjek, odstrzelenie kapsla z osadem, dolanie do pełna, korkowanie)
Mało kto to robi, bo za samą robociznę jest koszt ze 100 pln na butelce, nie ważne co jest w środku, czy cydr czy szampan czy woda. Także, dla siebie, dla popisu czy nauki można zrobić 100 butelek. Ale ekonomicznie to nie zadziała, bo nie ma rynku na cydry po 100-200 pln... (Zarówno w PL jak i zachodzie Europy)
Metoda szampańska to:
Produkcja cydru/wina do wytrawności
Wlanie do butelki, dodanie cukru i drożdży
Refermentacja w butelce
*Do tego momentu jest to to samo co "szlam" w butelce
Leżakowanie nad osadem drożdżowym - 12-24-36 i więcej miesięcy
Usunięcie osadu (leżakowanie pod kątem, przekręcanie codziennie każdej butelki, zbicie osadu, zamrażanie szyjek, odstrzelenie kapsla z osadem, dolanie do pełna, korkowanie)
Mało kto to robi, bo za samą robociznę jest koszt ze 100 pln na butelce, nie ważne co jest w środku, czy cydr czy szampan czy woda. Także, dla siebie, dla popisu czy nauki można zrobić 100 butelek. Ale ekonomicznie to nie zadziała, bo nie ma rynku na cydry po 100-200 pln... (Zarówno w PL jak i zachodzie Europy)