Żywotność drożdży
#9
pełna zgoda i jednocześnie brak akceptacji Smile
W takim razie albo sporo roboty, albo i tak więcej pracy z cydrem przed refermentacją, a to oznacza, że należałoby go zlać ze dwa razy znad osadu i dodać trochę siarki, gdzie pierwsze siarkowanie powinno odbyć się najpóźniej do marca, a później drugie i dopiero rozlew po sklarowaniu.
Jestem przekonany, że jedno zlanie to może być mało. Ryzyko i tak rośnie, ale roboty mnie niż w szampańskim.
Niemniej należałoby cydr na rynek wypuszczać około wakacji przed kolejnym zbiorem, a nie w marcu.
Do takiego sedna dochodzę, choć pomęczę się z innymi metodami (choćby z gazowaniem w tanku) i dam znać co uzyskałem.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Żywotność drożdży - przez Kicker - 2025-03-23 12:15 PM
RE: Żywotność drożdży - przez Bartek - 2025-03-24 09:08 AM
RE: Żywotność drożdży - przez Kicker - 2025-03-24 09:24 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 08:40 AM
RE: Żywotność drożdży - przez ZbyszekTW - 2025-03-26 10:16 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 08:58 PM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-26 09:20 PM
RE: Żywotność drożdży - przez ZbyszekTW - 2025-03-27 09:45 AM
RE: Żywotność drożdży - przez szo - 2025-03-27 10:51 AM

Skocz do: