Zbyt niskie pH
#10
Update po 3 miesiącach. Udało się zakończyć fermentację na takim poziomie, że jeszcze jest trochę cukru, akurat tak, że nie trzeba dosładzać. Teraz wino stopniowo się klaruje. Nie mam pojęcia ile ma procent, bo straciłem rachubę przy tych poprawkach.

Natomiast w międzyczasie zrobiłem jabłkownik (Niani Ogg, jeśli ktoś kojarzy ;-) ). Tym razem ze skondensowanego soku jabłkowego. Podejście naukowe: wzór Della, wyliczenie ilości wody i kolejnych dolewek soku w Excelu, kontrola pH od początku. Rezultat zupełnie inny niż poprzednie wina. Tym razem proces przeszedł szybko i bezproblemowo. Dobiłem do ok. 18% i wzmocniłem spirytusem do ok. 25%. Bardzo przyjemny smak. Minimalnie czuć dolany spirytus, ale za miesiąc-dwa się przegryzie. Jest tak na 97% klarowny, ale mam czas. Niech sobie dojrzewa w butelkach.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Zbyt niskie pH - przez sww - 2024-12-06 03:27 PM
RE: Zbyt niskie pH - przez ZbyszekTW - 2024-12-07 04:50 PM
RE: Zbyt niskie pH - przez sww - 2024-12-07 06:47 PM
RE: Zbyt niskie pH - przez sww - 2024-12-13 08:28 AM
RE: Zbyt niskie pH - przez kuneg - 2024-12-16 12:02 AM
RE: Zbyt niskie pH - przez sww - 2024-12-30 10:28 PM
RE: Zbyt niskie pH - przez szo - 2025-01-02 07:34 AM
RE: Zbyt niskie pH - przez sww - 2025-01-02 08:19 AM
RE: Zbyt niskie pH - przez szo - 2025-01-02 08:28 AM
RE: Zbyt niskie pH - przez sww - 2025-04-02 09:37 PM

Skocz do: