Korkowanie, kapslowanie
Korki rzeczywiście były z tych tańszych - głównie marka Ruhhy, trochę lepiej się sprawdziły korki marki Bimberek (wszystko z Allegro) bo się mniej rwały tak jak opisujesz, ale problem przeciekania wystąpił w przypadku obu.
Tak, w większości dodawałem cukier - jakieś 5g na 0.75l, a butelki to pełen przekrój tego co miałem zebrane z butelek po winach. Nie wystąpiły inne problemy niż to przeciekanie (żadna z ponad 50 sztuk nie wybuchła), gaz nie uciekł całkiem, ale jest go albo więcej albo mniej zależnie od egzemplarza.
Swoją drogą zauważyłem że korki do szampana w kształcie grzybka mają na dole warstwę z innego korka niż reszta (jakoś są klejone?) - zgaduję że to jest cecha konstrukcyjna, która obok kształtu pozwala im dobrze utrzymać wysokie ciśnienie.
Chyba będę starał się bardziej w stronę kapslowania pójść, bo z tym nie było problemów. Dziękuję szo za uwagę o "świeżości" kapsli. Największą zaletą korkowania dla mnie było to że pojemność 0.75 mi bardzo pasowała do konsumpcji "we dwoje" :-) Może porwę się jeszcze na większe kapsle i butelki 0.75 do nich.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Korkowanie, kapslowanie - przez Kuba - 2025-07-20 07:34 AM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez adrian26 - 2025-07-20 06:20 PM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez szo - 2025-07-21 07:25 AM
RE: Korkowanie, kapslowanie - przez Kuba - 2025-07-23 08:27 AM

Skocz do: