2025-08-10 03:44 PM
Jakoś się wyklarowało w miarę, ale jest lekko zamglone. Jednak i tak została już tylko jedna butelka. :-)
Natomiast teraz robiąc inną partię przypadkowo wpadłem na rozwiązanie problemu. Zrobiłem próbę klarowinem2 na 1 litrze cydru, który był oporny (sok z zeszłorocznych jabłek, bardzo dojrzałych). Znowu zrobiło się mleko. Dodałem więc klar-zyme. I nagle wszystko zaczęło opadać. Pomyślałem, że samo klar-zyme zadziała, ale nie. Brak efektu. Dopiero dodanie obu składników - klarowinu2 i klar-zyme rozpoczęło proces klarowania.
Natomiast teraz robiąc inną partię przypadkowo wpadłem na rozwiązanie problemu. Zrobiłem próbę klarowinem2 na 1 litrze cydru, który był oporny (sok z zeszłorocznych jabłek, bardzo dojrzałych). Znowu zrobiło się mleko. Dodałem więc klar-zyme. I nagle wszystko zaczęło opadać. Pomyślałem, że samo klar-zyme zadziała, ale nie. Brak efektu. Dopiero dodanie obu składników - klarowinu2 i klar-zyme rozpoczęło proces klarowania.