pierwszy keeving - pytania przygotowujące
Stosuję przeważnie dawkę 30-50ppm, czyli 0,6-1g/10L, i taka ilość nie daje żadnych niepożądanych efektów. Fermentacja startuje trochę wolniej niż bez siarki. Bez siarki profil cydru jest trochę bardziej "drapieżny", to znaczy ma więcej niuansów, pochodzących od bardziej zróżnicowanego grona mikroorganizmów - zależy na co się trafi i co kto lubi.

Tradycyjnie keeving robi się na naturalnych/dzikich drożdżach. Dodatek drożdży jest mało popularny, ale ja go stosuję, bo miałem przypadki kiedy keeving startował mi bardzo długo (>10 dni) i miałem problemy z pleśnią. Minimalny dodatek drożdży skraca ten czas do kilku dni - u mnie się sprawdza.

Używałem różnych drożdży, nie mam ulubionych. W zeszłym roku bodajże TF-4, w tym roku Gozdawa French Cider. Ale to kiedy stanie fermentacja zależy nie tyle od drożdży, ile od tego jakie masz jabłka (jak były nawożone), oraz jaką będziesz miał temperaturę, kiedy i ile razy zlejesz znad osadu. Bez zlewania, na sklepowych jabłkach, fermentacja pójdzie do końca. Jeśli będziesz miał jabłka z dużych, nienawożonych drzew - jest szansa, że się sama zatrzyma. Różnica w zawartości azotu w jabłkach potrafi być kilkukrotna.

PME i siarkę możesz dodać razem, na początku. Drożdże i CaCl na drugi dzień.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: pierwszy keeving - pytania przygotowujące - przez Bartek - 2025-10-28 06:52 PM

Skocz do: