2025-10-28 11:52 PM
Mam jablka ze swoich ponad 60-letnich drzew, w ogole nie nawozonych. Drzewa niestety wysokie co utrudnia zrywanie owocow wiec mam jablka zbierane z ziemi. Dlatego rozwazam siarkowanie ale kusi mnie fermentacja na Klockera Apiculata i boje sie ze jak zasiarkuje (glownie z mysla o plesni i bakteriach) to je zabije.. trudny wybor.
Bez siarkowania tez obawam sie opoznionej FJM w butelkach co moglo by skutkowac granatami. A nie chce siarkowac po fermentacji.
Uzywalem kiedys Gozdawe do zwyklej fermentacji cydru ale nie bylem z nich zadowolony bo zostawialy dosc mocny drozdzowy posmak i aromat.
Bez siarkowania tez obawam sie opoznionej FJM w butelkach co moglo by skutkowac granatami. A nie chce siarkowac po fermentacji.
Uzywalem kiedys Gozdawe do zwyklej fermentacji cydru ale nie bylem z nich zadowolony bo zostawialy dosc mocny drozdzowy posmak i aromat.

