2025-10-29 04:59 PM
Cześć,
kiedyś natknąłem się na coś takiego - czyli nie jestem odkrywcą. Mam z tym kilka problemów i chyba jednak ostatecznie zarzucę tę ścieżkę realizacji cydru...
FERMENTACJA W TANKU
„METODA CHARMANT”
wino bazowe
↓
+ cukier + drożdże szampańskie (liqueur de tirage)
↓
przelanie wina do tanku ciśnieniowego
↓
wtórna fermentacja
↓
dojrzewanie wina w tanku
↓
usunięcie osadu przez filtrację
↓
+ wino + cukier (liqueur d’expédition)
↓
przelanie wina do butelki w temperaturze 0–4°C
↓
zakorkowanie butelki
↓
dojrzewanie dla zharmonizowa
Opracował: Wojciech Bosak
Z <https://naszewinnice.pl/polskie-wino/produkcja-wina/produkcja-win-musujacych/>
kiedyś natknąłem się na coś takiego - czyli nie jestem odkrywcą. Mam z tym kilka problemów i chyba jednak ostatecznie zarzucę tę ścieżkę realizacji cydru...
FERMENTACJA W TANKU
„METODA CHARMANT”
wino bazowe
↓
+ cukier + drożdże szampańskie (liqueur de tirage)
↓
przelanie wina do tanku ciśnieniowego
↓
wtórna fermentacja
↓
dojrzewanie wina w tanku
↓
usunięcie osadu przez filtrację
↓
+ wino + cukier (liqueur d’expédition)
↓
przelanie wina do butelki w temperaturze 0–4°C
↓
zakorkowanie butelki
↓
dojrzewanie dla zharmonizowa
Opracował: Wojciech Bosak
Z <https://naszewinnice.pl/polskie-wino/produkcja-wina/produkcja-win-musujacych/>

