Klarowny cydr z kega
#10
Ja mam podobne doświadczenia - połowa moich cydrów z zeszłego roku miała bretty. Używałem moich własnych jabłek - niewielkie opryski, mało nawożone. Powodu dopatruję się tutaj w dość niskiej kwasowości (pH 3.8 i wyżej), braku siarkowania oraz stosunkowo wysokiej temperaturze fermentacji (>20C), szczególnie na początku. Mikroorganizmy powodujące "bretty" są częścią naturalnej mikroflory.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Klarowny cydr z kega - przez wojcyl - 2025-10-11 12:12 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-10-15 06:22 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez wojcyl - 2025-10-15 12:42 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-10-29 04:59 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-10-30 11:20 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-03 06:27 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-11-03 01:20 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-04 08:59 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez Bartek - 2025-11-04 09:22 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szajsiwo - 2025-11-04 11:12 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-11-05 08:07 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez Bartek - 2025-11-05 08:51 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szajsiwo - 2025-11-05 01:30 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez Bartek - 2025-11-05 01:59 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-05 02:11 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szajsiwo - 2025-11-05 04:34 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-11-06 04:11 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-06 07:01 AM
Cydr bez osadu - przez Bartek - 2025-10-11 01:58 PM

Skocz do: