Klarowny cydr z kega
#12
Najmniej zakażeń, właściwie wcale, mam z soku kupnego, pasteryzowanego. Podejżewam, że sterylizacja soku robi robotę... Ale też jakość jego jest dość niska.

A jak sam wyciskam sok, przetwarzam bez pasteryzacji, niezależnie od jabłek to jest różnie...

Zresztą, wszyscy piszą o Brettach, a jak Bartek wrzucał testy cydrów komercyjnych, to też 50% miała zakażenia...

Co do fermentacji i nagazowania - właśnie tutaj jest problem. Bo nagazowanie jest drogie; czy też sprzęt do fermentacji ciśnieniowej, czy też metoda szampańska i odstrzeliwanie osadu. I o ile wina musujące są w cenie, o tyle przy cydrze ciężko wytłumaczyć i ciężko znaleźć rynek na cydr po 100 pln/butelkę. A różnica w koszcie surowca jest pomijalna w cenie końcowej - winogrona są w cenie 4 pln/kg, jabłka 2 pln/kg.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Klarowny cydr z kega - przez wojcyl - 2025-10-11 12:12 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-10-15 06:22 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez wojcyl - 2025-10-15 12:42 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-10-29 04:59 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-10-30 11:20 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-03 06:27 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-11-03 01:20 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-04 08:59 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez Bartek - 2025-11-04 09:22 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szajsiwo - 2025-11-04 11:12 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-11-05 08:07 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez Bartek - 2025-11-05 08:51 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szajsiwo - 2025-11-05 01:30 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez Bartek - 2025-11-05 01:59 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-05 02:11 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szajsiwo - 2025-11-05 04:34 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-11-06 04:11 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-06 07:01 AM
Cydr bez osadu - przez Bartek - 2025-10-11 01:58 PM

Skocz do: