2025-11-05 02:11 PM
Szokujące wnioski przekazujecie...
jaka pasteryzacja - nie wykonalne dla mnie...
Ja pracuję głównie drożdżami V1116 i one dają radę jak na razie w każdej partii, nawet teoretycznie źle traktowanej i przenaczonej na ewentualny kanał w związku z brakiem miejsca do fermentacji. Teraz nastawiłem na QA23 i zobaczymy co wyjdzie - czy też wybiją resztę mikroorganizów. Niemniej siarkę daję dopiero przed rozlewem dla ubicia drożdży i FJM (jeżeli jej się nie spieszyło...), ale dopiero na końcu.
Odpukać jak dotąd wystarcza do pewnego efektu.
jaka pasteryzacja - nie wykonalne dla mnie...
Ja pracuję głównie drożdżami V1116 i one dają radę jak na razie w każdej partii, nawet teoretycznie źle traktowanej i przenaczonej na ewentualny kanał w związku z brakiem miejsca do fermentacji. Teraz nastawiłem na QA23 i zobaczymy co wyjdzie - czy też wybiją resztę mikroorganizów. Niemniej siarkę daję dopiero przed rozlewem dla ubicia drożdży i FJM (jeżeli jej się nie spieszyło...), ale dopiero na końcu.
Odpukać jak dotąd wystarcza do pewnego efektu.

