2025-11-06 04:11 AM
Są tutaj 2 problemy do rozważenia:
Zawartość SO2 (wolnego SO2) spada w czasie. I to dość szybko, tzn, rozmawiając o terminach leżakowania w stylu 6-12 i więcej miesięcy, spada mocno - SO2 się wiąże i przestaje działać (niezależnie od pH).
Kwas jabłkowy jest niestabilny biologicznie. Tzn. ma dużą skłonność do ulegania FJM pod wpływem naturalnych (dzikich) szczepów bakterii bytujących w jabłkach. I standardowe dawki (40 ppm wolnego SO2 po fermentaji) w dłuższym czasie nie zabezpieczają przed FJM.
FJM wpływa na wzrost pH i dalszy (skokowy) spadek zawartości wolnego SO2 (pod wpływem zmiany pH); po FJM wolnego SO2 będzie już w zasadzie prawie 0.
Z moich obserwacji właśnie wynika, że cydr jest bardzo niestabilny bilogicznie i trudny do zrobienia w formie "bez-wadliwej"...
Zawartość SO2 (wolnego SO2) spada w czasie. I to dość szybko, tzn, rozmawiając o terminach leżakowania w stylu 6-12 i więcej miesięcy, spada mocno - SO2 się wiąże i przestaje działać (niezależnie od pH).
Kwas jabłkowy jest niestabilny biologicznie. Tzn. ma dużą skłonność do ulegania FJM pod wpływem naturalnych (dzikich) szczepów bakterii bytujących w jabłkach. I standardowe dawki (40 ppm wolnego SO2 po fermentaji) w dłuższym czasie nie zabezpieczają przed FJM.
FJM wpływa na wzrost pH i dalszy (skokowy) spadek zawartości wolnego SO2 (pod wpływem zmiany pH); po FJM wolnego SO2 będzie już w zasadzie prawie 0.
Z moich obserwacji właśnie wynika, że cydr jest bardzo niestabilny bilogicznie i trudny do zrobienia w formie "bez-wadliwej"...

