Klarowny cydr z kega
#18
Są tutaj 2 problemy do rozważenia:

Zawartość SO2 (wolnego SO2) spada w czasie. I to dość szybko, tzn, rozmawiając o terminach leżakowania w stylu 6-12 i więcej miesięcy, spada mocno - SO2 się wiąże i przestaje działać (niezależnie od pH).

Kwas jabłkowy jest niestabilny biologicznie. Tzn. ma dużą skłonność do ulegania FJM pod wpływem naturalnych (dzikich) szczepów bakterii bytujących w jabłkach. I standardowe dawki (40 ppm wolnego SO2 po fermentaji) w dłuższym czasie nie zabezpieczają przed FJM.

FJM wpływa na wzrost pH i dalszy (skokowy) spadek zawartości wolnego SO2 (pod wpływem zmiany pH); po FJM wolnego SO2 będzie już w zasadzie prawie 0.

Z moich obserwacji właśnie wynika, że cydr jest bardzo niestabilny bilogicznie i trudny do zrobienia w formie "bez-wadliwej"...
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Klarowny cydr z kega - przez wojcyl - 2025-10-11 12:12 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-10-15 06:22 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez wojcyl - 2025-10-15 12:42 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-10-29 04:59 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-10-30 11:20 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-03 06:27 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-11-03 01:20 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-04 08:59 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez Bartek - 2025-11-04 09:22 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szajsiwo - 2025-11-04 11:12 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-11-05 08:07 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez Bartek - 2025-11-05 08:51 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szajsiwo - 2025-11-05 01:30 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez Bartek - 2025-11-05 01:59 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-05 02:11 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szajsiwo - 2025-11-05 04:34 PM
RE: Klarowny cydr z kega - przez ZbyszekTW - 2025-11-06 04:11 AM
RE: Klarowny cydr z kega - przez szo - 2025-11-06 07:01 AM
Cydr bez osadu - przez Bartek - 2025-10-11 01:58 PM

Skocz do: