pierwszy keeving - pytania przygotowujące
#21
Chciałbym jeszcze na chwile wrocic do pH. Dodalem 16g pirosiarczynu na 60l soku i pH z okolo 3,6 (nie zmierzylem pH po zmieszaniu sokow ale szacuje z poszczegolnych pH 3.55/3.53/4) zjechalem do 3.3.Wychodzi kolo 0,26g/l - to chyba relatywnie niewiele wzgledem kilku g/l zawartych w soku? Chyba przy tej ilosci nie zwiekszylem zbytnio odczucia kwasowosci?

Zaskoczyla mnie tez dosc niska (?) zawartosc cukru w sokach:
Herrnhut 10,8 Brix
Jonatan 11,2 Brix
Starking 11,8 Brix
Jablka wysladzalem w od 2,5-5,5 tyg w zaleznosci od zbioru (opadowki). Odmiany "zimowe", twarde (Jonatan, Starking) wiem ze mogly polezec jeszcze dlugo, natomiast jesienny Herrnhut jest mniej trwaly i systematycznie pojawialy sie ogniska plesni.
Zostala mi jeszcze 1/3 jablek na druga akcje - niech jeszcze troche poleza.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: pierwszy keeving - pytania przygotowujące - przez szajsiwo - 2025-11-14 09:59 AM

Skocz do: