2025-11-19 11:29 AM
Wracając do pytania z początku wątku:
czy jeśli cały sok zażeluje w całej objętości to czy dobrym pomysłem jest przemieszanie żeby zburzyć jednolitą strukturę żelu by ten mógł się swobodnie podnieść i skompresować u góry
Zapytałem producenta tego zestawu KlerCidre (PME+CaCl), odnośnie radzenia sobie z takimi przypadkami
Dostałem taką odpowiedź:
Zjawisko, którego Pan doświadcza, jest dość powszechne. Wynika ono z mieszanki jabłek o bardzo wysokiej zawartości pektyny i cukru. Zalecam energiczne mieszanie zawartości zbiorników, w których występują grudki żelu. Najlepiej robić to za pomocą pompy w obiegu zamkniętym przez 15 minut. Spowoduje to rozbicie żelu, ponowne napowietrzenie moszczu i szybkie, a jednocześnie skuteczne wytworzenie brązowej czapy na powierzchni zbiornika. Umożliwi to uzyskanie większej ilości idealnie klarownego soku. Niska temperatura moszczu (10°C) również przyczynia się do tego zjawiska, ponieważ fermentacja przebiega bardzo wolno. Po dodaniu enzymu i wapnia, jeśli czapa nie utworzy się po 72 godzinach, energiczne mieszanie, które polecam, należy powtórzyć kilka razy, w razie potrzeby, aż do całkowitego utworzenia czapy. (Co 2 do 3 dni po zaszczepieniu moszczu.)
czy jeśli cały sok zażeluje w całej objętości to czy dobrym pomysłem jest przemieszanie żeby zburzyć jednolitą strukturę żelu by ten mógł się swobodnie podnieść i skompresować u góry
Zapytałem producenta tego zestawu KlerCidre (PME+CaCl), odnośnie radzenia sobie z takimi przypadkami
Dostałem taką odpowiedź:
Zjawisko, którego Pan doświadcza, jest dość powszechne. Wynika ono z mieszanki jabłek o bardzo wysokiej zawartości pektyny i cukru. Zalecam energiczne mieszanie zawartości zbiorników, w których występują grudki żelu. Najlepiej robić to za pomocą pompy w obiegu zamkniętym przez 15 minut. Spowoduje to rozbicie żelu, ponowne napowietrzenie moszczu i szybkie, a jednocześnie skuteczne wytworzenie brązowej czapy na powierzchni zbiornika. Umożliwi to uzyskanie większej ilości idealnie klarownego soku. Niska temperatura moszczu (10°C) również przyczynia się do tego zjawiska, ponieważ fermentacja przebiega bardzo wolno. Po dodaniu enzymu i wapnia, jeśli czapa nie utworzy się po 72 godzinach, energiczne mieszanie, które polecam, należy powtórzyć kilka razy, w razie potrzeby, aż do całkowitego utworzenia czapy. (Co 2 do 3 dni po zaszczepieniu moszczu.)


