Refermentacja Nagazowanie Pianka
#2
Te 1116stki o których piszesz są fajne do fermentacji głównej (owocowe aromaty). Ale typowymi drożdżami stricte do refermentacji jest szczep EC-1118 (Bayanus) - neutralne, wyjątkowo odporne, tworzą mało osadu, który jest zwarty i szybko opada.

Ogólnie im bardziej klarowny cydr, tym musowanie po otwarciu będzie delikatniejsze i dłuższe. Wszystkie zanieczyszczenia, poderwane z dna drobiny, etc. to "centra nukleacji", na których tworzą się bąbelki. Dlatego np. pet-nat'y tak bardzo szaleją po otwarciu.

Ja ostatnio bawiłem się z filtracją - po filtrze 1um i dodaniu 1g/100L drożdży do butelki, "produkt końcowy" wychodzi naprawdę profesjonalnie. Alternatywą dla filtrowania jest oczywiście długie leżakowanie przed butelkowaniem. Filtry po prostu pozwalają oszczędzić ten czas.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez szo - 2025-12-10 07:34 AM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez Bartek - 2025-12-10 08:36 AM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez ZbyszekTW - 2025-12-10 12:48 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez szajsiwo - 2025-12-11 01:12 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez Bartek - 2025-12-11 01:30 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez sww - 2025-12-12 03:20 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez Bartek - 2025-12-13 01:11 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez sww - 2025-12-15 06:55 AM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez szo - 2025-12-15 07:08 AM

Skocz do: