Refermentacja Nagazowanie Pianka
#3
Refermentacja i drożdże nie mają znaczącego wpływu na jakość bąbli.
Bardziej liczy się ilośc cukru (ciśnienie), czas leżakowania (CO2 się rozpuszcza, bąble drobnieją z czasem), wymieniona wyżej klarowność właśnie i temperatura serwowania.

PS. Ważny temat w tym aspekcie, a może i najważniejzy, to leżakowanie nad osadem drożdżowym, obumieranie drożdży i uwalnianie z nich mannoprotein. Zaokrąglenie smaku, pełnia, słodycz, drożdżowość. Tutaj największa jest zaleta trunków refermentowanych naturalnie.
Szampan po 2-3 latach leżakowania nad osadem refermentacyjnym znacząco zmienia swój profil smakowy i aromatyczny na korzyść trunku.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez szo - 2025-12-10 07:34 AM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez Bartek - 2025-12-10 08:36 AM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez ZbyszekTW - 2025-12-10 12:48 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez szajsiwo - 2025-12-11 01:12 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez Bartek - 2025-12-11 01:30 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez sww - 2025-12-12 03:20 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez Bartek - 2025-12-13 01:11 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez sww - 2025-12-15 06:55 AM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez szo - 2025-12-15 07:08 AM

Skocz do: