Refermentacja Nagazowanie Pianka
No właśnie, też czegoś szukałem do podobnych wolumenów. Takie typowe filtry płytowe z pompą mają za dużą przepływność, nie nadają się do małych zbiorników.

Po taniości możesz filtrować tym:

Są to niego 3 gradacje wkładów i da się nim odfiltrować na klar. Ale nie lubię tego filtra, bo na początek trzeba przepuścić przez niego dużo wody, żeby pozbyć się zapachu kartonu (wkłady są z papieru) - w efekcie wkłady filtracyjne oczywiście nasiąkają, więc pierwszy litr-dwa leci rozwodniony. No i filtrowanie grawitacyjne trwa wieki, więc żeby to miało jakiś sens trzeba podłączyć ciśnienie: albo wypychać gazem np. z kega, albo pchać/ciągnąć pompą - tylko że ta obudowa nie ma żadnych uszczelek, więc przy wymuszonym przepływie albo cieknie, albo zaciąga powietrze.

Jest też np. taki mały Enolmatic:

Ogólnie działa super - ale jest dość drogi. To jest w zamyśle producenta filtr do podłączenia do nalewarki. Jeśli chce się używać samodzielnie, trzeba podłączyć do pompy, która musi być za filtrem i zasysać - wkład i obudowa uszczelniane są podciśnieniem. Wkłady są neutralne, więc nie wymagają wstępnego płukania. Na koniec w obudowie zostaje do 2L nieprzefiltrowanego płynu.

Bez problemu przeczyściłem na klar 50L nastawu, który niedawno zakończył fermentację (już się trochę podklarował samodzielnie). Od lewej: bez filtrów, po 5um, i dodatkowo po 1um (idealny klar):

Ewentualnie... i w sumie nie wiem czy to nie jest najlepsze rozwiązanie: można kupić zwykłą obudowę do filtra 10" + wkład sznurkowy lub z jakiejś gąbki. Np. https://www.eurowin.pl/pl/p/Obudowa-filt...mplet/2614. Nie testowałem, ale skoro sprzedaje to sklep z akcesoriami dla winiarzy, to pewnie działa. Wkłady podejrzewam są jednorazowe - ale bardzo tanie. Do tego oczywiście potrzebna jest jakaś pompa.

Nie polecam filtrowania nastawu w trakcie fermentacji - da się, ale wkłady filtracyjne zatykają się już po kilku litrach.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez szo - 2025-12-10 07:34 AM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez Bartek - 2025-12-10 08:36 AM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez ZbyszekTW - 2025-12-10 12:48 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez szajsiwo - 2025-12-11 01:12 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez Bartek - 2025-12-11 01:30 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez sww - 2025-12-12 03:20 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez Bartek - 2025-12-13 01:11 PM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez sww - 2025-12-15 06:55 AM
RE: Refermentacja Nagazowanie Pianka - przez szo - 2025-12-15 07:08 AM

Skocz do: