Obecne wskazania aerometrow (SG 1.038/1.039). Sok po wycisnieciu mierzony refraktometrem mial SG 1.044. Aerometry w momencie ich wlozenia (zakonczenie keevingu) wskazywaly SG 1.041 (byly kalibrowane sokiem jablkowym z kartonu mierzonym refraktometrem w temperaturze pokojowej) wiec albo aerometry zanizaja w niskiej temperaturze albo przez sam dosc dlugi okres keevingu drozdze zjadly juz te .003.
W kazdym razie po lekturze "Fermentacja po francusku" wiem ze osiagnalem juz oczekiwany spadek o te okolo 10g/L. Dynamika spadku gestosci jest niska j.n. pewnie przez niska temperature.
Czas juz na pierwsze zlewanie?
W kazdym razie po lekturze "Fermentacja po francusku" wiem ze osiagnalem juz oczekiwany spadek o te okolo 10g/L. Dynamika spadku gestosci jest niska j.n. pewnie przez niska temperature.
Czas juz na pierwsze zlewanie?

