3 godzin(y) temu
Podczas keevingu gęstość/SG spada o 2-3 punkty (0.002-0.003). Niska temperatura zawyża wskazanie areometru - przy 10C różnicy trzeba odjąć ~0,0015. Refraktometr i areometr pokażą dokładnie to samo tylko w przypadku wody z sacharozą. W przypadku soku ich wskazania trochę się różnią - mierzą inny parametr fizyczny i inaczej reagują na inne związki zawarte w soku. A jak pojawia się alkohol, to w ogóle się rozjeżdżają.
Ale nie musisz sobie tym zawracać głowy - po prostu potraktuj ten pomiar 1.041 jako punkt startowy. Zlewanie zrób jak spadnie o 10 punktów. Teraz nie ma sensu - musi się zebrać drożdżowy osad na dnie, bo z tym zlewaniem chodzi o to żeby pozbywać się drożdży.
Dynamikę masz bardzo w porządku. Jeśli dobrze liczę, wskazanie spada o <1 punkt na dzień (jeśli 13/12 było 1.041, a dzisiaj jest 1.038).
Ale nie musisz sobie tym zawracać głowy - po prostu potraktuj ten pomiar 1.041 jako punkt startowy. Zlewanie zrób jak spadnie o 10 punktów. Teraz nie ma sensu - musi się zebrać drożdżowy osad na dnie, bo z tym zlewaniem chodzi o to żeby pozbywać się drożdży.
Dynamikę masz bardzo w porządku. Jeśli dobrze liczę, wskazanie spada o <1 punkt na dzień (jeśli 13/12 było 1.041, a dzisiaj jest 1.038).


