3 godzin(y) temu
Może tam jest niejasno napisane, ale chodzi o spadek 10g/L licząc od momentu jak zlejesz sklarowany sok. Chodzi o to, żeby drożdże miały czas żeby namnożyć, zużyć trochę azotu, i opaść na dno.
Jeśli dobrze rozumiem z wcześniejszych postów, to zaczynałeś od Brix ~11,2 (?) czyli SG 1.045. W trakcie keevingu ciut spadło i po oczyszczaniu miałeś 1.041. Więc tak, czekasz do ~1.030. I tak, to się pokrywa z progiem dla drugiego zlewania - ale to dlatego, że miałeś mało słodki ten sok na start. (Na cydrowych jabłkach jest zwykle przynajmniej 1.055.) To nic, zobaczysz jak się będzie rozwijać sytuacja i czy drugie zlewanie będzie potrzebne dla dalszego spowolnienia - najwyżej zrobisz np. przy 1.020.
A, tam nasz super wygodnie w tych Fermzillach - zamykasz zawór i zlewasz tylko ten dolny cylinder - nice!
Jeśli dobrze rozumiem z wcześniejszych postów, to zaczynałeś od Brix ~11,2 (?) czyli SG 1.045. W trakcie keevingu ciut spadło i po oczyszczaniu miałeś 1.041. Więc tak, czekasz do ~1.030. I tak, to się pokrywa z progiem dla drugiego zlewania - ale to dlatego, że miałeś mało słodki ten sok na start. (Na cydrowych jabłkach jest zwykle przynajmniej 1.055.) To nic, zobaczysz jak się będzie rozwijać sytuacja i czy drugie zlewanie będzie potrzebne dla dalszego spowolnienia - najwyżej zrobisz np. przy 1.020.
A, tam nasz super wygodnie w tych Fermzillach - zamykasz zawór i zlewasz tylko ten dolny cylinder - nice!

