Wstępne gazowanie cydru
#2
Bo w roztworze mimo zlewania znad osadu znajdują się drożdże. Zlewasz cydr który ma Blg 0 , ale jest jeszcze poprawka na niecukry, alkohol, których zazwyczaj nie uwzględniamy, czyli mimo Blg równego 0 cydr może zawierać pewne ilości cukru który drożdże przerabiają.
Druga sprawa - fermentacja jabłkowo mlekowa - są drożdże które potrafią przerobić kwas jabłkowy w nastawie, z tego co gdzieś czytałem też przerabiają na alkohol i CO2.
Dopóki drożdże będą żywe w roztworze i będą miały co przejeść (cukier ale i inne produkty) dotąd mogą wytwarzać CO2. Stąd nagazowanie.

Przy butelkowaniu jest w cydrze na tyle drożdży, żeby po dodaniu cukru i wlaniu w butelki były w stanie ten cydr nagazować.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Wstępne gazowanie cydru - przez Intruz - 2019-01-05 11:48 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez kuba989898 - 2019-01-06 10:16 PM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Intruz - 2019-01-07 08:16 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Bartek - 2019-01-07 11:22 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Intruz - 2019-01-07 09:40 PM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Bartek - 2019-01-08 08:58 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Intruz - 2019-01-14 06:37 PM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez Bartek - 2019-01-15 07:41 AM
RE: Wstępne gazowanie cydru - przez tibek - 2019-01-16 09:20 AM

Skocz do: