Fermentacja w niskiej temperaturze
#1
Cześć wszystkim Smile
Mam w planach w najbliższym czasie zrobić nastaw z Jongadolda i Prince'a który ma fermentować w piwnicy oddzielonej od budynku (teraz temperatura w okolicach 7 stopni, w zimę spadnie pewnie w okolice 3-5.
I tu pojawiają się pytania, konkretnie o początek fermentacji - czy sok przed dodaniem drożdży powinien być w temperaturze pokojowej i po dodaniu powinien w takiej temperaturze zostać aż fermentacja ruszy? Czy może lepiej dodać drożdże (po odpowiednim ochłodzeniu po uwodnieniu) do chłodnego soku i wstawić od razu do piwnicy?
Do fermentacji mam drożdże SIHA Cryarome które są przystosowane do pracy w niskich temperaturach (choć nie wiem czy aż tak niskich?).
Czy w związku z trudniejszymi warunkami fermentacji powinienem użyć większej ilości drożdży i dodać pożywkę?

Będę wdzięczny za wszelkie porady odnośnie fermentacji w niskich temperaturach.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja w niskiej temperaturze - przez fantazyjny13 - 2020-11-24 12:23 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-24 07:39 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-25 07:27 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2020-11-26 07:55 AM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Wojtek - 2020-12-12 12:43 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-06 10:18 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Antek - 2021-01-20 09:36 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez newrom - 2021-01-21 07:06 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Bartek - 2021-01-21 09:15 PM
RE: Fermentacja w niskiej temperaturze - przez Adam - 2021-01-25 06:39 PM

Skocz do: