Cydr z ekstraktu/zagęszczonego soku
#3
Koncentraty są zagęszczane do ~70Blg, więc to jak najbardziej zgadze się z Twoimi wyliczeniami. Myślę że najlepiej zrobisz, jak dodasz wstępnie trochę mniej wody, sprawdzisz Blg i ewentualnie dodasz więcej.

Mniejsze rozcieńczenie soku z jednej strony wpłynie pozytywnie na intensywność aromatów, jak również na docelową ilość alkoholu - ale z drugiej strony zwiększy też stężenie kwasów, więc cydr wyjdzie bardziej kwaskowy. Jeżeli masz możliwość zmierzyć ilość kwasu (proste miareczkowanie NaOH 0.1N, z fenoloftaleiną jako wskaźnikiem) to celuj w nie więcej niż 5-5,5g/l, w przeliczeniu na kwas jabłkowy. Jak będzie więcej, to może być trzeba trochę taki cydr dosłodzić słodzikiem. Lub bardziej rozcieńczyć - bo wodę możesz też dodać później, po fermentacji.

Jeśli zachowasz sobie trochę więcej na dolewkę, to możesz tak zrobić, że po opadnięciu piany najpierw zlejesz ten cydr znad osadu i dopiero potem uzupełnisz pod korek. Zawsze to trochę spowolni resztę fermentacji, a jeśli pozbędziesz się w ten sposób dużo osadu, to potem już nie będzie trzeba tego nastawu ruszać po fermentacji i będzie sobie tak stał aż się sklaruje.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr z ekstraktu/zagęszczonego soku - przez Deso - 2021-04-26 06:49 PM
RE: Cydr z ekstraktu/zagęszczonego soku - przez newrom - 2021-04-27 11:08 AM
RE: Cydr z ekstraktu/zagęszczonego soku - przez Bartek - 2021-04-27 04:24 PM
RE: Cydr z ekstraktu/zagęszczonego soku - przez Deso - 2021-04-27 05:36 PM

Skocz do: