kożuszek
#2
Nie, to nie jest matka octowa - to są typowe drożdże kożuchujące, które rozwijają się jak cydr jest narażony na kontakt z powietrzem. Dwutlenek siarki zabezpiecza cydr do pewnego stopnia przed infekcjami, ale najważniejsze żeby odciąć dopływ tlenu. Wiec jak najbardziej powodem mogła być wyschnięta rurka. To co mógłbyś zrobić, to delikatnie dolać do tej szyjki zwykłej wody, tak żeby trochę się przelało - w ten sposób najłatwiej pozbyć się tego nalotu - i zamknij tę butlę z jak najmniejszą ilością wolnej przestrzezni. Albo zabutelkuj już ten cydr - ładnie masz wyklarowany. W butelkach na powierzchni może ponownie pojawić się delikatna błonka, ale nie powinna się zbytnio rozrosnąć. Jeśli nie będziesz dodawał cukru do refermentacji to nalej aż pod sam kapsel.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
kożuszek - przez soypolaco - 2021-11-04 08:32 AM
RE: kożuszek - przez Bartek - 2021-11-04 09:06 AM
RE: kożuszek - przez soypolaco - 2021-11-04 09:48 AM

Skocz do: