Cydr z soku ze sklepu
#2
Piana sugeruje że nastaw jednak pracuje. Jeśli mimo to nie ma aktywności w rurce, to pewnie coś jest nieszczelne. Spróbuj podokręcać, podociskać.

11L w 25L pojemniku to zdecydowanie za mało. Masz tam za dużo powietrza i po fermentacji wciąż będzie tam tlen, a co za tym idzie w przeciągu kilku tygodni rozwiną się drożdże kożuchujące. Póki fermentacja trwa nie ma problemu, ale jak tylko się skończy, koniecznie przelej ten cydr do czegoś mniejszego, np. 2x 5L szklana dama - akurat będzie "pod korek". Tylko w tych damkach też najlepiej jeszcze pod rurką, bo wciąż tam powolutku drożdże będą coś dojadać produkując gaz.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cydr z soku ze sklepu - przez majcher109 - 2021-11-12 08:15 PM
RE: Cydr z soku ze sklepu - przez Bartek - 2021-11-13 09:04 AM

Skocz do: