Fermentacja jabłkowo-mlekowa
#1
Cześć,

Jakie macie obserwacje na temat fermentacji jabłkowo-mlekowej?

Ja na dzisiaj zaobserwowalem, że niemal zawsze zachodzi ona samoistnie w każdym cydrze.
Jeśli się dostatecznie długo trzyma cydr na cichej fermentacji w jednym zbiorniku, to zajdzie w zbiorniku (objawia się jako minimalne gazowanie i wysepki piany na powierzchni).
Jak nie zajdzie w zbiorniku, to zajdzie w butelkach - powodując dodatkowe nagazowanie, czasem przegazowanie cydru.

Oczywiście, niezależnie od miejsca, zawsze wzrośnie pH i spadnie kwasowośc poprzez FJM. Stąd też łagodnienie cydru po czasie...

W tym roku w cydrze przeprowadzam FJM celowo, z dedykowanymi bakteriami. I po FJM chcę skorygować pH i kwasowość jak będzie potrzeba.

Podobny proces zachodzi przy produkcji Szampanów - owoce zbiera się z b. wysokim kwasami. Następnie przeprowadza się fermentację alkoholową, następnie jabłkowo-mlekową (nie wszyscy, ale znaczna część tak), następnie stabilizację białkową (bentonit) i dopiero wtedy wino idzie do butelek na wtórną fermentację i nagazowanie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez ZbyszekTW - 2024-01-09 03:42 PM
RE: Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez Bartek - 2024-01-09 03:54 PM
RE: Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez ZbyszekTW - 2024-01-09 04:11 PM
RE: Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez Bartek - 2024-01-09 08:05 PM
RE: Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez ZbyszekTW - 2024-01-10 09:56 AM

Skocz do: