Fermentacja jabłkowo-mlekowa
#5
Właśnie, moja wątpliwośc jest taka, czy warto zapobiegać.
Czy przykładowe mocne siarkowanie lub pasteryzacja nie spowoduje większych problemów i nie zepsuje cydru jeszcze bardziej...
Może jakby się zakładało szybkie wypice cydrów, w ciągu pierwszej zimy po zbiorach, to jest to do zrobienia.
Ale ja teraz piję cydr z jabłek z 2022 roku, który sobie fajnie poleżakował rok na osadzie - a z czasem bardzo zyskuje.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez ZbyszekTW - 2024-01-09 03:42 PM
RE: Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez Bartek - 2024-01-09 03:54 PM
RE: Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez ZbyszekTW - 2024-01-09 04:11 PM
RE: Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez Bartek - 2024-01-09 08:05 PM
RE: Fermentacja jabłkowo-mlekowa - przez ZbyszekTW - 2024-01-10 09:56 AM

Skocz do: