Pierwszy raz
#7
Słodzenie miodem to dobry pomysł, tylko w tym konkretnym eksperymencie było go za dużo, trochę za bardzo było czuć w smaku. Spokojnie możesz dać połowę mniej, np. 15ml/L.
Miód zawiera sporo substancji odżywczych - dlatego nie dodawałem pożywek.

W tym teście pektoenzym nie wykazał żadnego działania - to taniny przyspieszyły klarowanie.
Ale próbka bez tanin też się w sumie sklarowała, jak również taniny nie wpłynęły na smak; może dałem za mało. Dlatego nie wspominałem.

Z pektoenzymem możesz zrobić inny trik. Dodanie pekto do soku powoduje opadnięcie osadu - jak tutaj po prawej:
   
Możesz zlać znać osadu już na tym etapie i dopiero wtedy fermentować. Może to pomoże na szybsze klarowanie.
Na pewno będziesz miał mniejszą stratę przy przelewaniu po fermentacji, bo wtedy osadu będzie mniej, więc mniej trzeba będzie uzupełnić.

Z powikłaniami chodziło mi o zapach siarki, zgniłych jaj, który czasem uwydatnia się podczas fermentacji, niekiedy pozostając wyczuwalny w cydrze.
Czasem mija, czasem trzeba wylać.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pierwszy raz - przez saimon216 - 2018-01-10 12:15 PM
RE: Pierwszy raz - przez Bartek - 2018-01-11 06:19 PM
RE: Pierwszy raz - przez saimon216 - 2018-01-11 08:07 PM
RE: Pierwszy raz - przez Tom - 2018-01-11 08:59 PM
RE: Pierwszy raz - przez Bartek - 2018-01-11 09:01 PM
RE: Pierwszy raz - przez saimon216 - 2018-01-11 09:12 PM
RE: Pierwszy raz - przez Bartek - 2018-01-11 09:56 PM
RE: Pierwszy raz - przez saimon216 - 2018-01-11 10:22 PM
RE: Pierwszy raz - przez Bartek - 2018-01-11 10:36 PM
RE: Pierwszy raz - przez saimon216 - 2018-01-11 11:02 PM
RE: Pierwszy raz - przez Bartek - 2018-01-11 11:16 PM
RE: Pierwszy raz - przez saimon216 - 2018-01-11 11:31 PM
RE: Pierwszy raz - przez Bartek - 2018-01-12 08:40 AM
RE: Pierwszy raz - przez saimon216 - 2018-01-12 08:48 AM
RE: Pierwszy raz - przez Bartek - 2018-01-12 08:52 AM
RE: Pierwszy raz - przez saimon216 - 2018-01-12 09:07 AM

Skocz do: