Cicha (i nie tylko) fermentacja
#13
To ja od siebie dodam, że sporo zależy też od samych drożdzy. Właśnie przed chwilą podszedłem sprawdzić dwa zeszłotygodniowe nastawy i z początkowego SG 1.0505 (12,5 BRIX) po 7 dniach w jednym jest 1.0380 (9 BRIX) a w drugim 1.0237 (6 BRIX). Fermentacja w 15-16 st. Jedyna różnica to drożdże. Jedne (te bardziej żarłoczne) mają optymalny zakres pracy 12-20 st. a drugie 14 -35 st. Zobaczymy za tydzień, jak im się skończą skłądniki odżywcze i alkohol skoczy. Może jedne dogonią drugieSmile
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez pawel - 2018-05-13 06:38 PM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez Bartek - 2018-05-13 09:23 PM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez pawel - 2018-05-13 09:29 PM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez Bartek - 2018-05-13 10:13 PM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez pawel - 2018-05-14 05:47 AM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez Bartek - 2018-05-14 05:59 AM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez pawel - 2018-05-14 06:20 AM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez pawel - 2018-05-14 09:03 AM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez Bartek - 2018-05-14 09:17 AM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez pawel - 2018-05-16 04:34 PM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez Bartek - 2018-05-18 10:06 AM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez pawel - 2018-09-12 06:30 AM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez Wojtek - 2018-09-22 10:39 PM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez pawel - 2018-10-10 09:02 AM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez Wojtek - 2018-10-10 09:22 AM
RE: Cicha (i nie tylko) fermentacja - przez pawel - 2018-10-10 10:51 AM

Skocz do: