debiut z cydrem - wątpliowści
#1
Cześć wszystkim!

Niedługo startuję z cydrem. Czekam do połowy września na dostęp do lepszych jabłek.

Na stronie Bartka znalazłem już pomoc w doborze drożdży i pożywki - super Smile

Mam balon, wyciskarkę do soku i jakiś tam plan w głowie.

Jednak pozostaje kilka wątpliwości. Może w punktach będzie lepiej:

1. JABŁKA. Planuję dobrać 2-3 rodzaje jabłek. Cydr ma być półwytrawny. Myślałem o 70% jabłek słodkich i do tego mieszankę jabłek kwaśnych lub słodko-kwaśnych i jabłek taninowych. 
- Czy macie jakieś typy? 
- Jakich jabłek najlepiej szukać, a jakie można sobie darować? 
- A może macie jakieś sprawdzone mieszanki jabłek?

Jak sprawdzać wysłodzenie jabłka już wiem ze strony Bartka i chętnie wypróbuję tej metody.

2. SOK. Użyję wyciskarki, ale z doświadczenia wiem, że z wyciśniętym sokiem powstaje dużo piany. 
- Czy mam całkowicie zebrać pianę? 
- Czy mam odczekać jakiś czas aż dobrze się odzieli sok od piany i wtedy ją zebrać? 
- Czy może jakiś inny sposób?
- Czy zostawić pianę? 
Na logikę wydaje wydaje mi się, że powinienem pozbyć się piany bo w balonie będzie stanowiła 30% pojemności.

3.GAZOWANIE. Chciałbym aby cydr był musujący. Przejrzałem kalkulator na stronie. Fajna sprawa, ale jednak boję się granatów - po prostu szkoda mi trunkuSmile Wyszło mi, że na 0,5 l butelkę będę potrzebował ok 7gr cukru. Czy to nie za dużo?

4.FERMENTACJA. Wiele teorii można znaleźć w internecie. Załóżmy, że po 2 tygodniach rurka w balonie zamilkła, czekam jeszcze 2 dni dla pewności i mogę już przelewać do butelek? Niektórzy zostawiają to na dłużej, a ja bym chciał nastawić kolejny balon żeby popracować jeszcze z późniejszymi jabłkami ewentualnie z gruszką. Mam balon na 12 litrów soku + rezerwa dla fermentacji.

Nie chcę na początek kupować kilku dam, bo mam już balon. Na pewno docelowo damy się u mnie pojawią i nastawię większą ilość, bo na tej stronie wygląda to smakowicie Smile Na początek chcę zacząć cydrową przygodę z tym co mam. 


Będę wdzięczny za każdą podpowiedź i na pewno podzielę się wrażeniami. Muszę rozwiać te wątpliwości i brać się za pędzenie Wink

Póki co ze obecnie dostępnych jabłek posmakowały mi Gala, Ligol, Celesta, Lipoletta, Lobo.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-08-28 04:19 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Bartek - 2018-08-30 09:49 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-08-31 04:31 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Bartek - 2018-08-31 09:08 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-09-02 10:49 AM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Bartek - 2018-09-02 02:33 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-09-02 05:31 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Bartek - 2018-09-02 06:58 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-09-02 08:07 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-09-19 09:03 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Bartek - 2018-09-19 09:32 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-09-19 10:32 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Wojtek - 2018-09-21 09:59 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Bartek - 2018-09-19 10:41 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-09-19 10:47 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Bartek - 2018-09-20 05:58 AM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-09-20 12:45 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Bartek - 2018-09-20 01:02 PM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez Bartek - 2018-09-23 07:31 AM
RE: debiut z cydrem - wątpliowści - przez marecki - 2018-09-24 03:19 PM

Skocz do: