Liczba postów: 25
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
2025-11-14 09:59 AM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-11-14 10:01 AM przez szajsiwo.)
Chciałbym jeszcze na chwile wrocic do pH. Dodalem 16g pirosiarczynu na 60l soku i pH z okolo 3,6 (nie zmierzylem pH po zmieszaniu sokow ale szacuje z poszczegolnych pH 3.55/3.53/4) zjechalem do 3.3.Wychodzi kolo 0,26g/l - to chyba relatywnie niewiele wzgledem kilku g/l zawartych w soku? Chyba przy tej ilosci nie zwiekszylem zbytnio odczucia kwasowosci?
Zaskoczyla mnie tez dosc niska (?) zawartosc cukru w sokach:
Herrnhut 10,8 Brix
Jonatan 11,2 Brix
Starking 11,8 Brix
Jablka wysladzalem w od 2,5-5,5 tyg w zaleznosci od zbioru (opadowki). Odmiany "zimowe", twarde (Jonatan, Starking) wiem ze mogly polezec jeszcze dlugo, natomiast jesienny Herrnhut jest mniej trwaly i systematycznie pojawialy sie ogniska plesni.
Zostala mi jeszcze 1/3 jablek na druga akcje - niech jeszcze troche poleza.
Liczba postów: 725
Liczba wątków: 90
Reputacja:
42
Tak, odczuwalna kwasowość nie wzrośnie bardzo przy dodaniu 16g kwasu / 60L.
Zawartość cukru faktycznie dość niska, ale też się czasem z taką spotykałem.
Reputacja:
0
Czy podczas keevingu oraz nastepnie dlugiej fermentacji powinien byc ograniczony dostep swiatła? Podejrzewam ze dziennego (UV) tak ale czy rowniez sztucznego (oswietlenie LED)?
Reputacja:
42
Nie, w odróżnieniu od wina (i piwa), cydru nie trzeba chronić przed słońcem (ani przed światłem).
Liczba postów: 165
Liczba wątków: 5
Reputacja:
2
Fajnie to wygląda! - niezła ciekawostka, wstawiaj link do timelapsa jak Ci wyjdzie!
Powodzenia!
Reputacja:
0
2025-11-18 02:05 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2025-11-18 02:08 PM przez szajsiwo.)
Narazie procz wspomnianych klaczkow nic sie nie dzieje - pływaki w rurkach fermentacyjnych leza na dnie wiec brak produkowanego CO2. Temperatura ostatnio zarejestrowana w pomieszczeniu to 10C, teraz pewnie mniej bo przyszedl chlod a zostawilem uchylone okienko w piwnicy. Czekac cerpliwie dalej przy niskich temperaturach czy tez zamknac okienko (i podniesc pewnie do tych 10+C) zeby drozdze cokolwiek ruszyly?
Drozdze Browin ENOVINI BAYA wg producenta pracuja od 8C.
Reputacja:
42
Na razie mięło raptem kilka dni, daj im przynajmniej tydzień.
Reputacja:
0
Wczoraj 01:57 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: Wczoraj 04:47 PM przez szajsiwo.)
A to niespodzianka!
Ja dodajac CaCl2 mieszalem mieszadlem do farb/betonu i wkretarką - dzialalo swietnie, trzeba bylo uwazac z obrotami zeby sok nie wyskoczyl z fermentora.
Teraz skoro okazuje sie ze energiczne mieszanie moze byc pozytywne w kontekscie zelu rozwaze to ale chyba narazie poczekam ewentualnie sprobuje na jednym z fermentorow.