2018-10-24 02:05 PM
Witam,
8 dni temu nastawiłem swój pierwszy cydr jabłkowy - 10l soku.
Od początku fermentacja przebiegała bardzo słabo, być może przez temperaturę w piwnicy (ok. 19-20* C). Nastaw początkowy miał 12 blg, po 8 dniach nastaw ma 5 blg, ale drożdże chyba w ogóle już nie pracują (rurka nie pyka).
Drożdże Ciderini Sweet (2,5g) i dodałem pożywkę "Pożywka dla drożdży winiarskich Biowin" (5g).
Co w takiej sytuacji? Próbowałem, to w smaku w sumie przypomina trochę szampana. Zlewać do butelek czy jeszcze poczekać, czy ogólnie cydr nie nadaje się do niczego?
Pozdrawiam.
8 dni temu nastawiłem swój pierwszy cydr jabłkowy - 10l soku.
Od początku fermentacja przebiegała bardzo słabo, być może przez temperaturę w piwnicy (ok. 19-20* C). Nastaw początkowy miał 12 blg, po 8 dniach nastaw ma 5 blg, ale drożdże chyba w ogóle już nie pracują (rurka nie pyka).
Drożdże Ciderini Sweet (2,5g) i dodałem pożywkę "Pożywka dla drożdży winiarskich Biowin" (5g).
Co w takiej sytuacji? Próbowałem, to w smaku w sumie przypomina trochę szampana. Zlewać do butelek czy jeszcze poczekać, czy ogólnie cydr nie nadaje się do niczego?
Pozdrawiam.